Majority
Headnote
“ A party to an action or proceeding may be examined as a witness in his own behalf, the same as any other witness.” {Code, § 399.)The Code provides that “ a party to an action or proceeding may be examined as a witness, in his own behalf, the same as any other witness.” As non-resident witnesses generally may have their testimony taken by commission, on written interrogatories and cross-interrogatories, without the necessity of personal attendance in court, it is insisted that, under the language above
It is said, however, that a subsequent clause of the section in question overthrows this inference. That clause, on a careful perusal, will be found to be confined to the case of a party receiving a notice that his adversary intends to be examined, and not to be applied to the case of a party giving a notice that he himself means to be a witness. It provides that on receiving such notice of his adversary’s intention to be examined (whether viva voce or on commission, seems immaterial), he may, if a non-resident, have his own examination taken by commission. But it is asked, and very pertinently, if it was intended, by the first clause, that a non-resident might in any event be examined on commission, why insert another clause that he might do so in the particular event of his adversary’s being examined ?
The provision, in that view of the section, would be entirely superfluous. W e are bound, however, to give it some effect if practicable. The only way of doing so is, to regard it as limiting still further the generality of the previous language. And so interpreting it, the result would be, and it certainly is not an objectionable result, that if a party wishes to be a witness on his own behalf, whether he reside within or without the jurisdiction, he shall attend in person and submit to an examination in the face of the court, unless the opposite party
Order appealed from, reversed without costs.
Note.—This case is reported 16 Mow. 181, where the opinion of Judge Lott, given at the special term, will be found. The amendment to section 399 of the Code (see Moward's Code, svpplemenlm'y chapter), which does away with the necessity of giving notice of the intended examination of a party, leaves Judge Lott’s opinion standing as good authority upon this question. The ground of difference in the foregoing opinion, to wit: the giving of notice, being obviated, it is fair to infer that the opinions of Judges Roosevelt and Lott now agree.—(Reporter.